HTML

Borutak blog

Borturisztikai hírek, események. Utazások, élmények , pro és contra tapasztalatok borutazások során és minden, ami a wineroads.eu borturisztikai portálon történik szőlővel és borral kapcsolatban.

Linkblog

Hamis bor vagy kétségbeesett borász?

2009.10.01. 09:55 wineroads.eu

Már megint hamisítják a magyar bort! Lényegtelen, hogy ki, hol, miért, egy számít hamis és kész. Az is lényegtelen ilyenkor, hogy a külföldről behozott áruházi láncok polcain sorakozó olcsó "fehérvörösrosé" ugyanilyen pancs, mert az nem magyar, az csak olcsó! Valójában jogos a naív fogyasztó kérdése, hogy akkor ő, mint hazaszerető, a hazai ipart támogató, amúgy nem is kifejezetten borkedvelő miért igyon drága magyar bort mindenkor?

Mert, és ez a borászok védelmében:

Minden mai nagy magyar borász kicsiben kezdte, nem is olyan nagyon rég. Jó, sőt nagyon jó borokkal debütáltak, de a piac törvényei értelmében tovább kellett lépni. Szükségessé vált az új berendezés, a látványos pince, ami a termelést segíti vagyis a pénzt hozza, hogy mégtöbb bort lehessen előállítani. Ugyanakkor, az ebben a stádiumban előállított bor minősége vetekedett a nagy külföldi csodákkal, árban viszont, jóval kedvezőbb volt. Ha ugyanolyan jó, akkor miért ne lehetne emelni egy kicsit az áron? Így született meg az árérték arányos jó magyar bor.

Csak aztán, egyre többen kezdtek jó árérték arányos bort készíteni és egyre nehezebb volt az erdetelieg felállított koncepcióból megélni. Hangsúlyozni kellett a minőséget, így lett a jó árértékarányú borból, minőségi magas árkategóriájú bor.

Aztán jött a szabadpiacos EU és a "gazdasági világválságnak" nevezett közgazdasági őrület és már sokkal nehezebb eladni akár a jó árérték arányú, akár a minőségi bort, mert most a könnyed, a kevésbé érték, és mégkevésbé ár domináns boroknak van piaca. És csak azért mert most épp ez a borfogyasztási trend, senki nem várhatja el a borásztól, hogy a féltve őrzött kincsét ledegradálja! Szóval, ki így ki úgy de MINDENKI megrpóbál a piac igényeinek megfelelni, mert a banknak, a hitelezőenek nem lehet hivatkozni arra, hogy most válság van.

Kik a kötelező kivételek, a jelenlegi helyzet optimistái? Azok, akik most kezdték a szakmát, akik a kezdet kezdetén vannak, a jó nagyon jó minőségű boraikkal, nagy pince, modern berendezések és tőke nélkül. Mondhatni, boldogok a szegények.

Tehát, bár nem minden bor, ami palackos, de ha az adott terület, adott pincéinek, jellemző borfajtáiból választunk, akkor nem csalódhatunk, és hogy melyek ezek, arra talán majd rávilágít a "magyar bor mindenkor!"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borutak.blog.hu/api/trackback/id/tr511420075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása