Érdekes ez a vita a Tokaji név körül. Megvallom őszintén, nem is igazán értem. Tokaj Magyarországon van, a Tokaji borvidék szintén, igaz az I. világháborút lezáró békedekrétum a borvidék egy részét a mai Szlovákia területére száműzte, DE uram bocsá Tokaj még akkor is csak nálunk van. DE fő a békesség, tehát inkább legyen Szlovákiában is és nálunk is egy egységes szabályzat, hogy aki a borát Tokajinak szeretné nevezni, milyen elveknek kell megfelelnie mind a termesztésnek, mind az előállításnak. ÉS kész! A minősítéseket fel kellene a palackon tüntetni és ez alapján a fogyasztók is tisztában lennének vele, hogy mit is vásárolnak pontosan. Egyfajta eredetvédelmi igazolásra gondolok, ami többek között az olaszoknál a chianti esetében már létezik. A termelőket pedig lehetne ezen a minőségbiztosítási rendszeren belül nyilvántartani és ellenőrizni.
Nem kellene feltalálnunk a spanyol viaszt, egyszerűen alkalmaznunk kellene azokat az Európában több országban is használt eredetvédelmi irányelveket amelyek ott már jól beváltak.
JA, hogy mi van az Ausztrál, Amerikai... Tokay borokkal? Lehet másolni, utánozni, de ezek akkor is csak utánzatok maradnak. Aki ért a borhoz, az úgyis magyar (szlovák) tokajit fog venni ha igazi desszertbort akar, legyen is bárhol a világon. Akinek meg nem számít a minőség az itthon is csak a kannás Tokajit veszi. Tényleg, mikor teszünk a hazai tokaji pancsok ellen végre már valamit?
Nem kellene feltalálnunk a spanyol viaszt, egyszerűen alkalmaznunk kellene azokat az Európában több országban is használt eredetvédelmi irányelveket amelyek ott már jól beváltak.
JA, hogy mi van az Ausztrál, Amerikai... Tokay borokkal? Lehet másolni, utánozni, de ezek akkor is csak utánzatok maradnak. Aki ért a borhoz, az úgyis magyar (szlovák) tokajit fog venni ha igazi desszertbort akar, legyen is bárhol a világon. Akinek meg nem számít a minőség az itthon is csak a kannás Tokajit veszi. Tényleg, mikor teszünk a hazai tokaji pancsok ellen végre már valamit?